Potentiell kort rekyl bland korten – som ger köpläge

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Efter två dagar av rejäla uppgångar fortsatte amerikanska aktier högre under fredagens handel, med energisektorn i topp.

Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning upp 0,2 procent vid indexnivån 17.806, medan det bredare S&P 500 vid samma tidpunkt klättrat 0,5 procent till 2.071. Stängningsnivån för S&P 500 var några punkter under den högsta som uppmätts för indexet. Nasdaq Composite steg samtidigt 0,4 procent till 4.765.

Kontrakten för aktieindexterminer, aktieindexoptioner och aktieoptioner förföll på fredagen – i något som går under namnet ”quadruple witching” – vilket bidrog till ökad volatilitet och handelsvolym.

Omsättningen uppgick till 1.540 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2.850 miljoner på Nasdaq.

S&P 500 steg med 4,5 procent sammantaget under onsdagen och torsdagen, i den största tvådagarsuppgången sedan 2011. Besked från Fed om att styrräntan troligtvis kommer att hållas nära noll åtminstone under det första kvartalet triggade optimismen hos investerarna, och energiaktier toppade indexlistorna överlag.

Energirelaterat var också bästa sektorerna på fredagen, stärkt bland annat av en återhämtning i oljepriset. Chevron och Exxon Mobil hörde till vinnarna med uppgångar på 3,6 respektive 2,7 procent.

”Riskaversionen har äntligen minskat, och centralbankerna är synnerligen stöttande. Vi har vissa som står redo att lätta på penningpolitiken, som ECB och Bank of Japan, och så har vi Fed som inte ser ut att ha särskilt bråttom i sin åtstramning. Men med detta, och den stärkta USA-ekonomin, inprisat, har den stora uppgången gjort USA-marknaderna sårbara”, menade Alessandro Bee, strateg vid Bank J Safra Sarasin, i en intervju med Bloomberg News.

Bland aktierna steg American Apparel med 6 procent. Den senaste veckan har aktien rusat drygt 80 procent efter ett rykte om att grundaren planerar ett bud på klädbolaget.

Vidare på förvärvsfronten aviserade Xerox, som bland annat tillverkar kopiatorer, att bolagets verksamhet för outsourcing av informationsteknologi säljs till Atos för 1,05 miljarder dollar. Xerox steg 0,5 procent.

Bland fredagens rapporterande bolag var Red Hat en vinnare. Mjukvarubolagets rapport översteg analytikerns förväntningar och aktien klättrade 11 procent.

Åt andra hållet rörde sig Nikes aktie, med en nedgång på drygt 2 procent. Sportklädesbolagets vinst översteg förhandstipsen men orderingången, särskilt på tillväxtmarknader, blev en besvikelse.
Stockholmsbörsen: I fredags skrev jag: ”Historiskt har mer än 85 procent av den kommande femdagarsperioden stigit och jag ser inga skäl till varför det inte skulle bli fallet även i år”. Föregående vecka inleddes med ett rejält nedställ men redan under tisdagen visade sig köparna med en kraftfull lagerstapel följt av en uppladdning som fick indexet att stiga våldsamt under torsdagen. Jag har i flera veckor påpekat att just detta scenario hade stora förutsättningar att komma i spel. Veckan stängde upp med 1,9 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,0 procent.

Efter ett positivt gap och en uppgång till 1456 (som jag ”pratade om” i fredags morse) täpptes gapet till och köparna kom inte tillbaks förrän vid 1435-nivån. Stängningen vid 1452,4 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

I fredags var det lösen (och mycket strul från Nasdaq OMX med terminer – inte bra) och jag fäster därför inte så mycket vikt vid omsättningssiffrorna.

När indexet stigit med 3,3 procent eller mer på två dagar bli inte edgen positivt förrän på tre dagars sikt. Jag har pratat om julrallyt men det kan i så fall indikera att vi ska leta efter ett läge idag eller imorgon förmiddag där vi ser tecken på att köparna kommer tillbaks. På en veckas sikt är edgen bättre än om vi köper idag och behåller positionerna till den 5/1. Det kan alltså vara läge att stänga kortsiktiga positioner den 2/1 om vi ska tro på den historiska utvecklingen. Vi vet dock att vi handlar med osedd data och historien behöver absolut INTE upprepa sig.

Alla sektorer stängde på plus i fredags men teknologi och finans var de med sämst utveckling. Bäst gick oljebolagen och konsumentprodukter.

315 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus i fredags, 153 stängde på oförändrat medan 218 aktier stängde på minus. Inte någon övertygande bredd och något defensiva tongångar sektormässigt.

Högst omsatta aktier under fredagen blev Nordea, HM B och Eric B.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick i fredags defensiva Swedish Match, Boliden och Volvo B. Sämst gick Kinnevik B, Nokia och Skanska B.

OMXS30 inför måndagen:

SP500 inför måndagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Agellis (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Active Biotech: anmälningstid i nyemission avslutas
– Amnode: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 12/1)
– Lundin Gold: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Sanitec: preliminär anmälningstid i Geberits bud avslutas

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: importpriser november kl 8.00
– SCB: detaljhandel november kl 9.30
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) december kl 16.00
* USA: försäljning befintliga bostäder november kl 16.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 12.00

USA: I fredags skrev jag: ”Nu måste vi vänta på en rekyl och se att köparna kommer tillbaks innan 2020. Det tog inte mer än två dagar att eliminera de senaste 9 dagarnas stängningskurser, power!” Föregående vecka innebar en uppgång med hela 3,4 procent trots den svaga inledningen. Hittills i år har indexet stigit med 12,0 procent.

Fredagen inleddes med en uppgång till 2071 men därefter var det en skvalpig tillställning som till slut stängde vid 2070,7 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,5 procent. Volymen var naturligtvis extremt hög eftersom det var decembers häxfredag.

Indexet har från lågpunkten i mitten av föregående vecka stigit med 5 procent vilket bara inträffat 31 gånger de senaste 16 åren men det kan vara värt att nämna att det endast inträffat 9 gånger i positiva marknadsfaser. Senast jag noterade en liknande uppgång var i slutet av november 2011. Jag har aldrig sett en liknande uppgång under den senare hälften av december.

På kort sikt, någon dag, är edgen dålig för att ta nya positioner för uppgång och vi bör inte göra det precis innan ett viktigt motstånd. Samtidigt är de senaste dagarnas uppgång enligt mitt synsätt en impuls och det återkommer jag till längre ner i analysen.

325 av de 500 aktierna som ingår i S&P 500-indexet steg i fredags vilket innebär att det var skaplig bredd i uppgången. Bästa sektorer under torsdagen blev dock hälsovård följt av teknologi och verkstad.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg i fredags. Apple rekylerade ner med 0,8 procent för att stänga vid $111,8. Google fortsatte upp med 1,0 procent för att stänga vid $516,2. Twitter klättrade vidare med 0,9 procent för att till slut stänga vid $37,1 medan den sociala kollegan Facebook avancerade med ytterligare 1,7 procent till $79,7.

Asien: Fortsatt stort förtroende för den amerikanska centralbanken efter Hyperyellens besked att räntenivån inte kommer att höjas det närmaste kvartalet. Vi går mot den största tredagarsuppgången på två månader. Oljepriset fortsätter upp

Nikkei: +0,1%
Kospi: +0,7%
Shanghai: -0,6%
Hang Seng: +1,2%
Taiwan: +1,1%
Bombay: +0,2%
All Ordinaries: +1,9%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar